2011. április 21., csütörtök

A húsvéti nyúl mennybemenetele

Szegény húsvéti nyuszi  kinyiffant. Szép élete volt Hosszúpályiban, de még szebb halála Debrecenben, hiszen kívánhatna többet egy nyúl a vajas-rozmaringos-szegfűszeges-őrölt limeleveles pácnál? Nem hinném.

Ezt a receptet azoknak találtam ki, akik úgy döntenek, hogy hétfőn otthon várják a locsolókat, és a klasszikus sonka, tojás, kalács mellé valami különlegeset szeretnének, de amivel nem is megy el az egész nap a konyhában robotolva. Garantálni tudom, hogy annak, aki ezt készíti el, marad ideje tojást festeni, olvasni, vagy a gyengéd tavaszi napsütésben napozni egy kicsit. Az őrölt limelevelet a Nagyerdei Delikátból lehet beszerezni, de az sem baj, ha nem kerül bele. A nyuszihús hasonló a csirkéhez, csak a fantázia szabhat határt az ízesítésében.

Rozmaringos-szegfűszeges nyúl


Hozzávalók:

1 db házi nyúl
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 marék frissen felaprított rozmaringlevél
10 szem szegfűszeg
1 kiskanál őrölt limelevél

Saláta:
1 db jégsaláta
4 db sárgarépa
1 db salátacukkini
1 marék rukkola

Dresszing:
a nyuszi alatt összegyűlt szaft
5 dkg vaj
2 dl száraz vörösbor

Előző nap: A nyulat mossuk meg, majd töröljük szárazra. Egy mozsárban törjük össze a szegfűszeget, és adagoljuk hozzá a rozmaringot, limelevelet, sót ízlés szerint. A fűszereket dolgozzuk össze a vajjal, amit aztán masszírozzunk bele a nyusziba. Tegyük a hűtőbe egy éjszakára, vagy legalább 2 órára.
Aznap: tegyük a nyulat tepsibe, és folpackkal tekerjük körbe, de még jobb, ha van sütőzacskónk. 180 - 200 fokon süssük 1 órát, amíg a hús megpuhul.
Tálalás előtt állítsuk a sütőt grillfokozatra és pirítsunk rá, hogy szép barna legyen.

A nyulat tegyük félre, és az alatta összegyűlt szaftot szűrjük át egy kis lábosba. Dobjunk hozzá egy kevés vajat és öntsük hozzá a bort. Kis lángon gyöngyöztessük 10 percig.

Saláta: a jégsalátát vágjuk fel, a répát és a salátacukkinit vágjuk csíkokra vagy reszeljük le nagylyukú reszelőn. Ez utóbbi kevésbé macerás. A rukkolát mossuk meg, csöpögtessük le.

Közvetlenül tálalás előtt a salátát forgassuk meg egy kevés szaftban, helyezzük tányérra, rakjuk rá a megpirult nyulat, és még jó bőven locsoljuk meg a szafttal.
Díszítés: sárgarépa chips-szel.