2010. július 28., szerda

Vendégséf Debrecenben!


Aki ezen a héten a Calico Jack Pub-ba látogat, megkóstolhatja Mathieu Defrasne francia szakács ételeit. Két előétellel, két főfogással, két desszerttel járul színünk elé, hogy bemutassa "hazája remekeit".

A menü

Sajt dartois friss vegyes salátával
Gombás fácán terin vöröshagyma chutney-val
Camamberttel töltött csirkemell, erdei körettel
Rizlinges pisztráng zöldséges flan-nal
Vörösborban áztatott körte panna cottával
Csokoládé fondant citrommal és kakukkfűvel

Jól csengő ételnevek, egy jó étteremben. Egészen véletlenül mentünk be aznap este a Calicoba, hogy egy másik helyen eltöltött vacsora után, megigyunk egy pohár sört. A Calicoban az a jó, hogy nem muszáj ételt rendelned, egy pohár itallal is elüldögélhetsz a bárpultnál. Ha a szemem nem csal, ez a hely Debrecen egyik legjobban futó étterme. Sikere abban rejlik, hogy a helyiségben a meleg színek uralkodnak, elosztása révén találhatsz benne mozgalmas részt (bárpult), csöndes sarkot (ahonnan jól belátható az étterem) és eldugott felső emeletet (ahová visszavonulhatsz a bámészkodók elől). A pincérek figyelmesek, többnyire kedvesek, és ismerik az étlapon szereplő ételeket, ami tapasztalataim szerint nagy szó itt, Debrecenben.
Az ételválaszték széles, talán túlságosan is. Kisebb és izgalmasabb ételválasztékkal még híresebbé lehetne tenni a konyhát, valamint jobban oda lehetne figyelni a konyhatechnikai eljárásokra. De tény, hogy egy-két -szakács csere utáni kavarodásnak köszönhető- bakin kívül még nem okozott csalódást egyetlen feltálalt főétel sem. A desszertekkel már más a helyzet. Egyenlőre csak annyit írnék, hogy a créme brülée majdnem úgy készül, mint a zacskós leves...fúj!
De térjünk vissza Mathieu-re. Pontosabban az ételeire, mert egy szakácsot azon keresztül érdemes megismerni.
Gombás fácán terint rendeltünk vöröshagyma chutney-val, mert fácánt utoljára gyermekkoromban ettem, és mert tudom milyennek kell lennie a vöröshagyma chutneynak. A szépen elrendezett, bacon szalonnával borított terint mustáros szósszal meglocsolt saláta körítette. A tányéron dekoratív szójaszósz csíkok, megidézve a Michelin-csillagos éttermek ételkölteményeinek művészi dekorációját. Gyermeki izgatottsággal markoltam fel a villát, hogy hegyére tűzve mindenből egy kicsit, megidézzem a franciaországi utazásaim kulináris emlékét. Ehelyett azonban a menza koszt minden ízt elnyomó, sós borzalmai villantak fel bennem. A fácán pástétom sós volt, de nagyon. Hogy biztos legyek a dolgomban, megkóstoltattam a férjemmel, a barátnőmmel, akik megnyugtattak, nem a kényes ízlésemnek köszönhető az ítélet: kukába vele. Vagy legalábbis vissza a konyhára. Hogy ne legyünk túl durvák Mathieu második munkanapján, a szerelmes a szakács szólást is mellé tűztük. Van egy mondat, amit Magyarországon biztosan hall az a vendég, aki valamilyen oknál fogva visszaküld egy ehetetlen ételt: "a szakács azt üzeni, ezt így kell csinálni". Ez vérforralóan hasonlít arra a szituációra, amikor elborulsz a biciklin, mert béna vagy, majd magabiztosan közlöd, te így szoktál leszállni. Csakhogy az éttermi konyhán, ha hibázol, már nem érdemes visszaszállnod a biciklire, azt pedig végképp nem engedheted meg magadnak, hogy még meg is sértődj egy építő kritikán. Amikor a pincért ezzel a válasszal küldik vissza hozzám, akkor már tudom, hogy soha többé nem eszem abban az étteremben.
Ezúttal azonban kivételt tettem, mert -ahogy illik- felajánlottak fájdalomdíjul egy második választást. Mivel még mindig nem voltunk éhesek, a só pedig még mindig ott barangolt az ízlelőbimbónkon, megrendeltük a másik előételt: Sajt dartois friss vegyes salátával.
A sajt d'Artois leveles tésztába csomagolt krémes sajttöltelék, amit fűszeres paradicsomszósszal, salátával tálaltak. A szósz nagyon finom volt, ellensúlyozta a sajtkrém tömény édességét, a salátának azonban volt egy kis "csomagolt saláta" utóíze.

Butaság lenne tőlem, ha két előétel után máris általános véleményt alkotnék a vendégszakácsról, és mindenkit elriasztanék attól, hogy ellátogasson a Calico Jack Pub-ba, ezért arra biztatnék mindenkit, hogy még mielőtt Mathieu tovább utazik, adjunk neki egy harmadik esélyt, hadd nyűgözzön le minket csirkével és a csoki fondanttal.
Csak könyörgöm, panna cottát ne rendeljetek!

2010. július 23., péntek

Ha nyaralás, akkor Positano!

Van egy hely a Földön, ahova egyszer az életben el kell menni. Ez Positano.

Kicsi halászfaluból nőtte ki magát az Amalfi-part ékszerdobozává. John Steinbeck esszét írt róla az ötvenes években, azóta rendszeresen látogatják egyszerű turisták (jómagam), sejkek, filmsztárok. Nem olcsó, de nem is megfizethetetlen. Anyukám Zepter edényre gyűjt, én Positanora.
Varázslatos falucska, egyszerű elhelyezkedéssel: hegy, hegyen falu, lábánál tenger. Kész.
A lakosok nagyon kedvesek, óhajunkat lesik, teljesítik. Mindenki mosolyog ránk, bárhova megyünk. A levegő párás ugyan, de selymesen tiszta, orrot fújni szinte nem is kell. Reggel, a közeli bárban elfogyasztott lekváros fánk és tejeskávé után, omlós péksüteményeket vittünk a későn kelőknek. Délig a környéket jártuk,vagy az azúrkék tengerben lebegtünk, utána összedobtam egy könnyű ebédet a szálláson. Ha nem főztem, akkor frissen gyúrt pizzát vittünk haza a közeli éttermek egyikéből, vagy beültünk pastát enni. Én nagyrészt spaghetti alle vongole-t vagy cozze-t ettem...egész évben csak ilyenkor van rá lehetőségem. Amikor már untam (valójában egyáltalán nem untam), akkor hirtelen sütött pici halacskákat, tintahalat, rákokat rendeltem.
Ami tehát az ételeket illeti, nem akartam hazajönni! Debrecenben három hely van, ahol nyomokban felfedezhető az igazi Itália ízvilága: a Tömlöc Pizzéria, a konyhám és ha akarod, akkor a Te konyhád, kedves olvasó! Persze egyik sem az igazi, mert nincs friss mozzarella di bufala, nincs prosciutto crudo, nincs friss cozze és vongole, nincs 53 fajta paradicsom, nincs ez, nincs az, sorolhatnám, ami olyanná teszi az olasz ételt, amilyen.
Megközelíteni lehet csak, erre teszek kísérletet az elkövetkezendő napokban. Az alapanyagokat nem szupermarketekből szerzem be, hanem a piacról, valamint a Nagyerdő és Kardos utca sarkán lévő Delicatessenből. Ha az ételek nem is lesznek pont olyanok, mint a Saraceno D' Oro-ban vagy a Mediterraneo-ban, attól még érdemes nekilátni, mert elkészítésük gyors, szórakoztató, elfogyasztásuk pedig alkalmat ad egy kis olaszos romantikához, amivel meglephetjük a szerelmünket.

Szállásajánlatom:
Venus-Inn és Villa Giada
Web: www.sleepingpositano.com
E-mail: sleepingpositano@yahoo.it
Tel/Fax: +39/089-875-966

Ezt azért is ajánlom, mert a tulajdonos felesége magyar. Ha magyarul írsz levelet, kicsit lassabban, de magyarul érkezik a válasz. :-)


2010. július 8., csütörtök

Nevelni nem csak gyereket lehet!


Egy barátom nem hitte el, hogy az 52 négyzetméteres lakások erkélyén is lehet paradicsomot termeszteni. Pedig lehet, és olyan egyszerű!


Bokorparadicsom
Hozzávalók 4 palántához:
  • 4 tő bokorparadicsom palánta a szombati virágpiacról (Match felőli sorban, a Fórum felől 4. asztal)
  • 50 l virágföld tőzeggel, trágyával dúsítva
  • 4 db, 23 cm átmérőjű cserépedény (ültetés előtt beáztatva)

A bokorparadicsom nagyon hálás jószág. Ha elültetted, nem kell kacsolni, és nem futja be az egész erkélyt, ahogyan a sima koktélparadicsom (már ha van ilyen, nem tudom pontosan, hogy nevezzem). Az elmúlt két évben sima koktélparadicsomot neveltem és alig bírtam velük. Minden nap kacsolnom kellet - amihez nem is értek -, hogy ne másszon át a szomszéd erkélyre. A bokorparadicsomot csak locsolni kell. Idővel ontja magából a pici, piros, édes szemeket, amiket eredetileg konyhai felhasználásra szántam, de addig sosem jutnak el, mert az erkélyről behozva, egy "gonosz manócska férjnek álcázva" mindig megeszi őket.