2011. május 6., péntek

A tej erő, egészség... és szeretet - Nagyné és Fiai kis üzemében

-         

           - Kérnék szépen egy liter zacskós tejet, fél kiló túrót, egy nagy doboz natúr joghurtot …na, jó, kettőt. És két pohár tejszínt is, meg egy kis doboz szamócás és barackos joghurtot….na jó, meg egy málnásat és egy áfonyásat is. Vaníliás krémtúró van még? Igen, akkor abból ötöt vinnék…nem, inkább hatot, legyen kerek.


Mostanában divat nagyon odafigyelni az egészségünkre, és bio termékek után vadászni a neten, a  boltok polcain,de divat az élelmiszer gyártók részéről  is nagy hangon és látványos elemekkel hirdetni, „az én termékem szuper bio és szuper öko, ha nem ezt eszed, mindjárt nem élsz sokáig!”.

Ismerek azonban egy  kis tejfeldolgozó üzemet Hosszúpályi végébe (vagy elejébe, attól függ, honnan közelítünk), ami nem  döngeti a mellét,hogy ő a legjobb,  nem költ milliókat dizájnra és reklámra, viszont garantálom nektek, hogy tejtermékei NEM tartalmaznak stabilizáló, tartósító, állományjavító, színező, emulgeáló és ízfokozó szereket. A sokak által kedvelt túróhabot például azért nem gyártják, mert ahhoz már olyan kémiai beavatkozásra lenne szükség, ami az elveikkel ellentétes.
A Nagyné és Fiai nevet viselő tehenészet és tejfeldolgozó üzem mintaboltjaiban  rendszeresen vásárolnak  anyukák, akiknek fontos, hogy minőségi vaníliás krémtúró és gyümölcsös joghurt kerüljön a családi asztalra, és orvosi utasításra a kórházban fekvő betegeknek is tőlük visznek kefírt, joghurtot, tejet. A gyártás során ember -, és környezetbarát anyagokat használnak fel, teheneiket saját termesztésű takarmánnyal etetik, amihez nem használnak műtrágyát, és természetesen kerülik az antibiotikumok használatát is.
A joghurtot nem 3 órás gyorsított, hanem 72 órás természetes eljárással
készítik. A nagy fémkádban éppen túró készül.

A kisüzem

Több mint 10 évvel ezelőtt Nagy Lajosné megálmodott egy sajtüzemet, ahol különleges, egyedi sajtokat gyártanak, mint ahogyan Hollandiában, Svájcban és Ausztriában látta. A gond csak az volt, hogy még akkoriban (is) a magyar étkezési kultúrának nem volt szerves része a minőségi sajtfogyasztás, a Trappista utánzatokon kívül nem volt másra igény.  A tejet, joghurtot, túrót azonban imádják a magyarok, így jött végül létre a naponta minimum 3000, olykor 7-8000 liter tejet feldolgozó kisüzem, ahonnan naponta friss

  • tej
  • tejszín
  • natúr joghurt
  • kefír
  • gyümölcsös joghurt
  • vaníliás krémtúró
  • tejföl
  • túró
  • sajtkrém
  • gomolyasajt
  • vaj
vándorol a kis és nagy piaci boltjukba.  Nálunk a vaníliás krémtúró a favorit, egy barátnőm pedig  él-hal a gyümölcsréteges joghurtért, amihez a „gyümölcslekvárt” egy  kis privát  üzem készíti nekik, mindig csak egy hétre valót, hiszen ők sem használnak semmiféle tartósítószert. Csak gyümölcs és cukor, se több, se kevesebb.
 „Attól még, hogy olcsó egy termék (gondolok itt a virslitől kezdve a tejtermékekig), nem jelenti azt, hogy tápanyaggal szolgál szervezetünk számára. Az olcsó, mesterséges élelmiszerektől csak teltség érzetünk lesz, de semmilyen beltartalommal, vitaminnal, a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez fontos tápanyaggal nem szolgál. Lehet, hogy rövid távon pénzt spórolunk meg, de hosszú távon rengeteg pénzt költünk majd a kórházi kezeléseinkre, melyre az évek alatt folyó helytelen táplálkozásunk miatt lesz szükség. „/Nagy Lajosné/

Az üzemi folyosón van egy tábla, ahová rendszeresen feltűzik azoknak a
leveleit, akik karácsony vagy más ünnepek alkalmával
köszönő levelet írnak nekik.
 

 A család

Nagy Lajosné számára a család nemcsak a fiait és rokonait jelenti, hanem azokat az embereket, akik évek óta neki dolgoznak:

„A dolgozóimat hosszú távra veszem fel, nem szeretem cserélni őket, hiába van kedvezmény a munkaügyi központban, nem tudok vele élni. A dolgozóim arca mögött én már az embert látom, sorsokat látok. Az üzemünk családias jellegű, kölcsönösen ismerjük egymást, és tudjuk, hogy ember hiba nélkül nincs, ezért ha bármi történik, tudják, hogy számíthatnak rám.”

Általában már kora reggel sor áll a kis piaci bolt előtt, nénik, bácsik, gyerekek, fiatal asszonyok, férfiak, bemcsiben, öltönyben, farmerben, gyerekkel, gyerek nélkül, mosolyogva, elgondolkozva, vagy egymással trécselve. A nénik palackban viszik haza a nyers tejet, mert van idejük felforralni, a fiatalabb korosztály zacskós tejet vásárol és persze gyümölcsjoghurtot minden mennyiségben. Én igyekszem többször menni, hogy mindig friss árut vigyek haza, és leggyakrabban pénteken megyek, mert akkor van tejszín, ami számomra a legnagyobb kincs az összes finomság közül. Egyetlen bolti tejszínnel sem tudok olyan tökéletesen lágy és selymes créme brülée-t készíteni, mint ezzel. 
Ha még nem kóstoltátok ezeket a tejtermékeket, és van egy kis plusz időtök a munka után, előtt vagy közben, ugorjatok el a Kis vagy a Nagy Piacra, és kérjetek mindenből egy keveset...aztán még egy kicsit ebből, meg még egy kicsit abból.



12 megjegyzés:

Kriszta írta...

Úristen, de irigyellek Benneteket, Ti szerencsés debreceniek!

Betűtészta írta...

:-D

LACI írta...

A tejszínt kihagytad, pedig az 7 nyelven szól

Nagy Tomi írta...

Nagyné és fiai termékeket mindenkinek! Évek óta vásárolunk náluk és maximálisan elégedettek vagyunk a termékeikkel. Egy dolgot felejtettél el megemlíteni Juca, hogy az áruik árai is igen barátságosak. Esetükben nem igaz az, amivel sokan érvelnek az egészséges ételekkel kapcsolatban, hogy igen, megvenném, csak hát sokkal drágább, mint a .... gazdaságos, meg mittudomén.

Névtelen írta...

Már amióta megnyíltak, mind a két piacon náluk vásárolok, mert nincs "műanyag" a termékeikben. Igaz, kicsit hamarabb romlanak nyáron, de legalább nem eszünk egy csomó olyan dolgot, ami mérgező is lehet. Nagyon szeretem a termékeiket!! lehetne több boltjuk az Újkertben, nemcsak a piacokon!

Betűtészta írta...

Ha Nagyné olvassa majd ezeket a kommenteket, biztosan könnyek szöknek a szemébe. :-) Örülök, hogy Ti is nála vásároltok! A tejszínt -bár említem a szövegben- tényleg kihagytam a felsorolásból, javítom is azonnal, köszi LACI!
Amit Tomi ír,az abszolúte igaz, végre egy termékcsalád, ami ellen nem lehet semmilyen ellenérvet felhozni.
Ami pedig az újkerti árusítást illeti: szerintem fantasztikus lenne, ha a városban több helyen is lenne legalább vándorbolt szerűen. Így az egyes kerületek lakói tudnák, hogy ezen és ezen a napon jön a Nagynés kocsi. Ennek kivitelezéséről érdeklődni is fogok.

Nagy Péter írta...

Köszönjük szépen a sok dicsérő szót és a megelégedett visszajelzéseket tolmácsolom tovább édesanyámnak. Üdvözlettel: Nagy Péter a legkisebb fia

Névtelen írta...

Kinek a pénzéből?

PO írta...

Én a józsai boltban szoktam vásárolni.
Ebből a joghurtból legfinomabb az ayran, ebből a vajból szoktam ghít (sült vajat) készíteni.

Unknown írta...

Én a Debreceni nagypiacon szoktam vasarolni.a termekeket szeretem nagyon,de a kiszolgalasal az egyik elado reszerol nem vagyok megelegedve,rendszerint mogorva,de tevedni emberi dolog,a tobbi elado egyebkent nagyon udvarias a vasarlokal.

Unknown írta...

Üdvözletem Kedves Nagy Péter!

Korábban ha zacskós tejet vásároltam a józsai boltjukban, remek aludttej volt belőle, de az utóbbi időben többször tapasztaltam, hogy a pár napos tej keserű mint az epe, és hol megalvad hol nem, és ha meg is alvad, az is keserű, ehetetlen.
Az üzletben több ízben jeleztem, mire az volt a válasz, hogy biztos túlhomogenizált a tej.Ez nem igaz, mert más homogenizált tejből is tudtunk korábban aludttejet nyerni. Szeretném megtudni hogy mi ennek az oka, és várható-e a közeljövőben, hogy újra lesz aludttej készítésére alkalmas tejük.

Köszönettel:
Egy hűséges vásárlójuk

Névtelen írta...

Tisztelt Nagyné! A nagypiacon szoktam vásárolni Önöktől. A minőséggel elégedett vagyok, de az utóbbi időben pl a mai napon (ápr. 30.). többször becsapták a férjemet. Pl. A mai napon vett két kiskefirt, egy kis joghurtot. Kért fél kiló túrót. Negyedkilot kapott, de a számlán fel kiló szerepel
Ezt azóta tapasztalom, mióta újabb eladók vannak. Kérem ezeket a dolgokat helyre rakni. Üdvözlettel Mester Józsefné.