2010. december 17., péntek

Zabpelyhes keksz alaprecept


Amikor boltban járok, mindig lelassítom lépteimet az édesség részlegnél, és szépen sorra veszem, milyen termékeket tudnék otthon is legyártani. Sport szelet kipipálva, habcsók kipipálva, túró rudi  kipipálva, zabpelyhes keksz - hoppá! Ez lesz a következő. Gyorsan írtam a sógornőmnek, küldjön át egy rendes receptet, mert ez hiánycikk nálam, mire megérkezett egy Fwd: variációk zabpehelykekszre tárgyú e-mail, nevezetesen Balogh Edinától, aki a sógornőm barátnőjének a barátnőjének a barátnője, hogy ezt próbáljam ki. Be kell valljam, megpiszkáltam egy kicsit a mértékegységeket, de így is mennyei lett. Ez a keksz tökéletes ajándék barátoknak, szomszédoknak, munkatársaknak. És hogy egészséges-e? Attól függ, mivel édesíted.

Zabpelyhes keksz alaprecept


Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
12 dkg puha vaj 
10 dkg cukor (5dkg kristály + 5 dkg Billington's muscovado)
1 tojás
12 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
fűszerek: szerecsendió, fahéj, kardamom, gyömbér, szegfűszeg
5 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs: kiwi, áfonya, alma, mazsola
20 dkg zabpehely
3-4 evőkanál tej

A vajat, a cukrot, és a tojást keverjük habosra habverővel. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, a fűszereket, az aszalványokat, majd a zabpelyhet. Szemre mérve öntsük hozzá a tejet, de vigyázzunk, ne legyen nagyon híg a tészta! Kanalazzunk kis halmokat sütőpapírral kibélelt tepsibe, kb 3 cm-re egy egymástól, és süssük 170 fokon 15 percig.

Tipp: időt és pénzt spórolhatsz meg, ha olyan zabpelyhet vásárolsz, amiben már eleve benne vannak az aszalt gyümölcsök, és egy kevés kukoricapehely is található bennük. A kekszet ízesítheted még narancshéjjal,  zsályalevéllel vagy őrölt rozmaringgal.
 
Plusz egy recept Edinától
Mézes zabpehelykeksz teljes kiőrlésű liszttel

18 dkg vajat megolvasztunk, levesszük a tűzről és bekeverünk 1 dl mézet, 1 tojást,10 dkg teljes kiőrlésű lisztet, amit elkevertünk 1 teáskanál szódabikarbónával, belereszeljük 1-1 citrom és narancs héját, 1 teáskanál fahéjjal alaposan elkeverjük beleszitálunk
Hozzákeverünk 20 dkg zabpelyhet, és ízlés szerint adunk hozzá : mazsolát, aszalt gyümölcsöket, ami épp otthon akad: barack, áfonya, szilva stb (mindenképpen aszalt és nem friss, ez utóbbi eláztatja), esetleg dió, mogyoró. Sütés: lásd fent, tehát kanállal kupacok a sütőpapírra, kb 170 fokon 15 perc, ez nem terül szét, hanem egy kicsit megemelkedik, és a méz miatt puha lesz.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Én is mézzel készítem. Imádom kedvenc kekszem. Nagyon guszta

Ági írta...

Végre, ezt már nagyon vártam!!!

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Betűtészta írta...

Igen, ezt már régen ígérgetem. Pofon egyszerű megcsinálni, és reggelente nem kell azon gondolkozni kómásan, hogy mit egyél. Csak betömsz a pofazacskódba kettőt, hármat, és már indulhat is a nap. Tejcsivel kötelező. :-)