2011. március 26., szombat

Hajdúböszörményi Gazdanapok és Kikelet Vásár - második nap

Fotó: Szűcs László
A jelenleg is zajló Gazdanapok szombati programjain nem tudtam részt venni, de szerencsére egy lelkes olvasóm készített pár hangulatos fotót a csergetési rekordkísérletről és a vásárról.

A holnapi (március 27. vasárnap) program gasztro-témakörben:
                       
09.00-14.00 A magyar sajt ünnepe
                      részvételi díj:1000 Ft

09.00 Bevezető, a tej feldolgozásának ismertetése, táplálkozás élettani jelentősége, a tej összetevői – egyéb tejtermékek
Előadó: Kiss Ferenc élelmiszer technológus, gyakorló sajtkészítő

10.00 Sajt és gasztronómia
Elődadó: Sándor Tamás sajtkészítő

11.00 Sajtkészítés alapelvei – technológák – érési folyamatok, sajtismeret
Előadó: Mircz Nárcisz, sajtmester

09.00-14.00 Minőségi borkóstolás
A borokat bemutatja Gál Tibor Pincészete, Eger

Sajtbüfé: friss sajtok, zsendice, orda, krémsajt, félkemény sajtok, penészes sajtok, édes tejsavóval kelesztett hagyományos kenyér, szűz tökmagolaj, házi lekvár, ásványvíz, alma

Helyszín: Tanügyi épület, földszint 1 –es számú előadó

2011. március 21., hétfő

Kikelet


Ma két meglepetés ért. Az egyik, hogy idősebb lettem egy évvel, a másik, hogy rájöttem, ezen a hétvégén lesz a XVI. Hajdúböszörményi Gazdanapok és Kikelet Vásár, amire tavaly egészen véletlenül jutottam ki. Gumicsizmában, sapkában és sálban voltunk ilyenkor, de ez nem rettentett el minket, mert akkor is ugyanúgy ragyogó napsütés volt, mint ma, és amilyen remélem hétvégén is lesz, mert a Gazdanapokra egész egyszerűen el kell menni.

Ennek a rendezvénynek hangulata van. Amellett, hogy helyi termelők élelmiszereit ismerheted meg, nyitott szakmai előadásokat is tartanak. Tavaly például a sajtkészítés mikéntjéről, és a termelők gazdasági lehetőségeiről tartottak előadást. Az udvaron pörkölt főzőverseny volt, fedett területen pedig szakmai kiállítás, ahol többek között a sajtkészítők mutatták be, és kóstoltatták büszkén a portékáikat. Nagy szatyor kolbásszal, 2 kg sajttal, és azzal a jó érzéssel jöttünk haza, hogy végre egy emberi, szívet melengető rendezvényen voltunk, ahol nem az a cél, hogy minél jobban kiürítsék a pénztárcádat, hanem hogy jól érezd magadat. Az összes hajdúböszörményi megfordul a vásáron, mindenki köszön mindenkinek, mindenki mosolyog mindenkire, mert mindenki ismer mindenkit, akkor is, ha nem. És ettől olyan más, mint a többi.

És attól is, hogy az idei Gazdanapokon is sor kerül csergetési rekordkísérletre:
"Évszázadokon keresztül mi volt Európa „hús-éléskamrája”. Évente százezer számra terelték a jószágokat botokkal, ostorokkal a hajcsárok, hajtók, hajdúk a nyugati államok vágóhídjaira. A haza legfőbb jövedelme ebből származott. A világ azóta nagyot változott! Idézzük a dicső kort itt, a „hajdúk fővárosában”, Hajdúböszörményben. Tavaly 40 településről több mint 210 ostoros ember érkezett. Az idén se legyünk kevesebben! A Böszörményi Csergetésre a XVI. Böszörményi Gazdanapok eseményeinek részeként, 2011. március 26-án, szombaton, a város főterén (Bocskai tér), a déli harangszót követően kerül sor."
A rendezvény időpontja: 2011. március 25- 26- 27.
Helyszín: Széchenyi István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
A rendezvény látogatása ingyenes!

Kísérő látványosságok:

· A Hajdúsági Múzeum egyedülállóan szép kiállításai
· A vendégek karikást készítő mesterektől leshetik el az ostorcsinálás csínját-bínját.
· A múzeum udvarán csikósok, gulyások tanítják a karikásforgatás rejtelmeit.
· Kikelet vására a Bocskai téren

2011. március 15., kedd

Tüntetés a sajtószabadságért - 2011.03.15.

Az életben legalább egyszer mindenkivel előfordul, hogy elmegy egy tüntetésre, mert üzenetével egyetért. Én is így tettem ma, és bár a sajtószabadság harcosai között voltam, én halkan, magamban az élelmiszerárak csökkentéséért IS tüntettem, mert lassan olyan leszek már, mint az őskori gyűjtögető asszonyok.

2011. március 5., szombat

Kik főznek ránk? - avagy Danó Zoltán és az arcdiagnosztika

Mindenki ismeri a közmondást, miszerint az arc a lélek tükre. Az arcdiagnosztika pedig a lélek kivetülésének elemző "tudománya". A lelkünkben zajló belső folyamatok, személyiségünk alapvonásai, belső szerveink egészségi állapota, hangulatunk mind ott vannak az arcunkon, csak egy kis gyakorlás és nyitott szem kell ahhoz, hogy felismerjük ezeket a jeleket, és 3 perc alatt megállapítsuk, milyen emberrel állunk szembe. Ez irányú írásaimat nem kell szentírásnak venni, csupán érdekes kiegészítésnek szánom a Kik főznek ránk? sorozatomba, ahol arra keresem a választ, kik azok a séfek, akik nap mint nap  örömöt vagy éppen bosszúságot szereznek nekünk az elénk tálalt ételeikkel. Bízom benne, hogy szívesen fogadják majd ártatlan lélekbúvárkodásomat! 

Danó Zoltán (a budapesti KOGART Ház séfje)



Arcformád szerint: 
-Vénusz típusba tartozol, vagyis igényled, hogy szépek legyenek körülötted a dolgok
- te vagy az, aki ha tehetné, minden éveben felújítaná a lakását 
- szereted a kényelmet legyen ez otthoni vagy munkahelyi
Szemeid szerint:
-  alapvetően vizuális alkat vagy, ráadásul úgynevezett bociszemeid vannak, amelyek gyermeki lélekre utalnak
- bár nem mered kimutatni, gyanítom, hogy könnyen meghatódsz
- bal oldali szemeden redő van, ami utalhat arra, hogy megszűröd, mit fogadsz be
- a nagy egészben a hibákat rögtön észreveszed 
Szemöldököd szerint:
- szereted a megmérettetést
- elképzelhető, hogy volt az életedben egy törés, ami arra ösztönöz, hogy kicsit agresszívabb, érdekérvényesítőbb legyél
-  a hosszú távú eredmények elérése érdekében a környezetednek biztatnia kell, mert hajlamos vagy a végcél előtt abbahagyni a dolgokat
Ajkaid szerint:
- nem vagy bőkezű, adakozó típus. Ha te adsz valamit, azt nagyon meg kell becsülni, mert az alaptermészeted nem ilyen.
- nem vagy beszédes, nem te akarod vinni a prímet egy társaságban
Szemöldökcsontod szerint:
- határozott, rendszerető ember vagy, aki elvileg szereti betartani a szabályokat

Szem alatti rész szerint:
-ideje lenne kipihenned magadat
- a séfekre jellemzően vízhiányos a szervezeted, oda kell figyelned a megfelelő folyadék bevitelre
Orrod szerint:
- jó szervezői készségekkel vagy megáldva, valószínű, hogy a konyhádat is ügyesen, precízen vezeted
-hamar fellelkesülsz az új feladatoktól,mint például a Czifray szakácsverseny, de a már említett hosszú távú eredményekhez ösztökélni kell
- te vagy az, akit a munkáddal magadra lehet hagyni, mert önállóan képes vagy mindent megcsinálni
Homlokod szerint:
- cselekvő típus vagy, a foci világában te vagy csatár, ám hajlamos vagy átsiklani a részletek felett, ami fontos lehet a tálalás milyenségénél, és egy bonyolult ételkompozíció elkészítéséhez. Nem arról van szó, hogy nem tudod megcsinálni, csak arról, hogy neked több energiát kell mozgósítanod a részletek kidolgozásához, és hogy közben a figyelme ne lankadjon.
Szemráncaid szerint:
- alapvetően pozitívan látod a világot, egy kellemetlen dolognak, eseménynek a jó oldalát nézed inkább. "A probléma azért van, hogy megoldjuk!" - mondogathatod magadban
Arccsontod szerint:
- magabiztos vagy és szeretsz a saját fejed után menni addig, amíg rá nem jössz, hogy a másiknak volt igaza
Arcredőd szerint:
-anyósráncod van, ami arra utal, hogy  akkor is kimondod az igazságot, ha az a másik félnek fáj
- nem félsz beszélni nagyobb társaság előtt
-karriervonalad szépen látszik, ez azt jelenti, megtaláltad már régen a neked megfelelő szakmát

Filtrum, avagy a takonyváju:
- sajnos nem látszik, mert úgynevezett sofőrbajusz takarja, amivel kicsit macsósítani akarod a kinézetedet, hogy férfias benyomást kelts. Megjegyzem: nem szükséges a bajusz, anélkül is férfias megjelenésed van!
Állad szerint:
- ha fejedbe veszel  valamit, nem lehet lebeszélni róla, ösztönösen cselekszel, jó önérvényesítő vagy
- állcsúcsod kocka formájú: ha konfrontálódsz, mindenkivel konfrontálódsz
Bőröd szerint:
- vastag, textúrája erős, ami arra utal, hogy magas az ingerküszöböd, vagyis szereted a fűszeres, csípős ételeket, jól bírod a fájdalmat. Forró serpenyőt azért ne vágjunk hozzá tesztelésképpen...úgyis elugrik előle!
Hajszegélyed szerint:
- a képen nem látható, csak tippelni tudok, hogy M formájú, vagyis mérnöki beállítottságú vagy. Egy feladat elvégzéséhez az apró elemekből újat vagy képes alkotni.
Hajad:
- a dús, erős hajzat magas életenergia szintre utal. Gyanítom, hogy szeretsz kirándulni, ha olykor szívesen bambulsz is a tv  vagy más médiaforrás előtt, az aktív pihenést részesíted előnyben
-tele vagy energiával, mely nagyban segítenek céljaid elérésében.

Tarkód szerint:
- a jelen és a jövő érdekel, a múlt eseményei nem béklyóznak
- cselekvő típus vagy, nem agyalsz, csinálod, amit kell
Füled:
- a kép szerint lesimuló füled van, és a vonala majdnem egy vonalban áll az orrod vonalával, ami azt sugallja, hogy  az ideákat kétségekkel fogadod, az igaz szerelemben már nem nagyon hiszel
- viszont hajlamos vagy a pletykákra hallgatni






Záróakkord: köszönöm, hogy vállaltad az elemzést, remélem legalább annyira élvezted az olvasását, mint én az elkészítését! Kíváncsian várom, meglátásaim mennyire felelnek meg az igazságnak!


Ha séf vagy és szeretnéd, hogy téged is elemezzelek, küldj magadról két fotót, amin előröl (hajat homlokodon felhúzva) és oldalról vagy látható. 
E-mail címem: galik.judit@gmail.com

2011. március 3., csütörtök

Verseny és önképzés - a Czifray szakácsverseny

Egyszer volt, hol nem volt, és persze most is van, egy Magyar Gasztronómiai Egyesület elnevezésű civil szerveződés, mely 2008-ban mesterképzést hirdetett meg az ország szakácsai közöttA versenyformában meghirdetett mesterképzést Czifray szakácsversenynek nevezték el annak a Czövek Istvánnak - álnevén Czifray István -  tiszteletére, aki a szakácskönyv alapjának írója. A több átdolgozást megélt szakácskönyv egyszerre tükrözi a régi népi-polgári, és a nemesi-arisztokrata konyhák mindennapjait,  napjainkban pedig fontos szerepe van a Czifray versenykurzus témáinak felépítésében.

A Czifray szakácsverseny nem pusztán egy verseny, hiszen időtartamát tekintve két év, amely idő alatt négy havonta, egy bizonyos tematika alapján a szakácsoknak meg kellett mutatniuk, mennyit fejlődött szakmai tudásuk, milyen gyakorlottan használják a legújabb konyhatechnológiai
 eljárásokat, és hogyan csiszolódott ízlésük, tálalástechnikájuk. A felkészülésre két hónapjuk volt, ezalatt kellett megálmodniuk a konkrét elképzeléseiket habart tojás, felfújt, kolozsvári káposzta (Czifray szellemében), tokány, palacsinta, halleves, kolbász, tejberizs, derelye, téli zöldségek, Újházi-variációk, “máglyarakás” témakörökben. A felkészülési időszak végén a kigondolt ételeket verseny körülmények között kellett lefőzniük, amit a szigorú zsűri pontozással és szakmai hozzászólással értékelt. A megmérettetések helyszíne a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola tankonyhája volt, ahol 12 étterem 12 szakácsa egy főételt és egy desszertet készített szakmabeliek és laikus (jómagam) figyelőszemei előtt.




A versenyzők(helyezés alapján):

Horváth Szilveszter
/ La Maréda/Győr
Győrffy Árpád/Alabárdos/Budapest 
Széll Tamás/Onyx/Budapest 
Forster Zoltán/Jankovich Kúria/Ráczalmás 
Fodor Sándor  / Solier / Gödöllő       
Danó Zoltán  / Kogart / Budapest         
Galgóczi Gábor / Onyx / Budapest
Lipher Tamás / Pesti Lámpás / Budapest
Moórné Somogyi Veronika / Kakas / Budapest
Nagy Zsolt / Holland Nagykövetség / Budapest
Rethling György / Pesti Lámpás / Budapest
Sára Zsuzsa / Arany Kaviár / Budapest

A verseny napján a  szakácsok már hajnalban megkezdik a kipakolást, hatalmas dobozok, serpenyők vándorolnak befelé az épületbe. Miután mindenki elfoglalja a helyét, nekilátnak a hozzávalók előkészítéséhez, lázasan elindul a sous vide-olás, hámozás, szeletelés, füstölés. A konyhatechnikai eljárások és fantasztikus alapanyagok megfigyelésébe annyira bele lehet merülni, hogy csak a korgó gyomrodban felbukkanó szorító érzés alapján tudod, dél körül jár az idő. Enni kellene, de nincs idő, mert minden tálalásnál ott akarsz lenni, látni akarod, ahogy a séfek, az izgalomtól remegő kezeikkel az utolsó simításokat, díszítéseket végzik a nagy, fehér tányérokon, melyek a "Kész!" felkiáltás után már repülnek is ki a teremből, egyenesen a zsűri szigorú szemei elé. Ilyenkor, de tényleg csak ilyenkor irigylem őket, mert megízlelhetik azt, amit én csak végignézhetek. 
                                       ------------------------------------------------------
Sajnos nem büszkélkedhetek debreceni versenyzővel, viszont nagy örömömre szolgál, hogy figyelőként jelen voltak debreceni, félig debreceni és békéscsabai séfek is, akik tudják, hogy nemcsak a papok, a séfek is holtig tanulnak.
"A gasztronómia folyamatosan fejlődik, így nekünk is fejlődnünk kell vele. Egy ilyen verseny a legjobb erre a célra. Még akkor is, ha csak nézőként veszek részt rajta nem pedig versenyzőként. Sok mindent ellesek a résztvevőktől, ami kreativitásra inspirál, amit a hétköznapokban is tudok kamatoztatni." - árulta el nekem Metzger László, a békéscsabai Kisvendéglő a Hargitához séfje, akivel az előző versenyfordulón ismerkedtem össze. Majd szakácstanulója, Vajas Dániel fordult felém: "Sokat hallattam már erről a versenyről és kíváncsi voltam rá. A saját szememmel akartam látni. Én szeretnék a szakmámban elhelyezkedni az iskola után, de azt tapasztaltam, hogy igazából olyan tudásra van szükség, amit itt, versenyszinten bemutatnak. A mai nap után már az is megfordult a fejemben, hogy majd ha meglesz a megfelelő tudásom, én is szívesen megmérettetném magamat."
A szakács és a jó szakács között épp ez a különbség. A jó szakács sohasem szűnő kíváncsisággal kutatja szakmáját, figyelemmel követi a hazai és külföldi trendeket, a legkülönfélébb forrásokból, autodidakta módon fejleszti magát, legyen ez könyv, folyóirat, internetes portál vagy szakácsverseny, és a legfontosabb, hogy sohasem hiszi el magáról, mindent tud, amire szüksége van a szakmában. Erről szól a Czifray szakácsverseny is, és ezért vagyunk ott mi is, szakácsok és szobaszakácsok.