Aki ezen a héten a Calico Jack Pub-ba látogat, megkóstolhatja Mathieu Defrasne francia szakács ételeit. Két előétellel, két főfogással, két desszerttel járul színünk elé, hogy bemutassa "hazája remekeit".
A menü
Sajt dartois friss vegyes salátával
Gombás fácán terin vöröshagyma chutney-val
Camamberttel töltött csirkemell, erdei körettel
Rizlinges pisztráng zöldséges flan-nal
Vörösborban áztatott körte panna cottával
Csokoládé fondant citrommal és kakukkfűvel
Jól csengő ételnevek, egy jó étteremben. Egészen véletlenül mentünk be aznap este a Calicoba, hogy egy másik helyen eltöltött vacsora után, megigyunk egy pohár sört. A Calicoban az a jó, hogy nem muszáj ételt rendelned, egy pohár itallal is elüldögélhetsz a bárpultnál. Ha a szemem nem csal, ez a hely Debrecen egyik legjobban futó étterme. Sikere abban rejlik, hogy a helyiségben a meleg színek uralkodnak, elosztása révén találhatsz benne mozgalmas részt (bárpult), csöndes sarkot (ahonnan jól belátható az étterem) és eldugott felső emeletet (ahová visszavonulhatsz a bámészkodók elől). A pincérek figyelmesek, többnyire kedvesek, és ismerik az étlapon szereplő ételeket, ami tapasztalataim szerint nagy szó itt, Debrecenben.Sajt dartois friss vegyes salátával
Gombás fácán terin vöröshagyma chutney-val
Camamberttel töltött csirkemell, erdei körettel
Rizlinges pisztráng zöldséges flan-nal
Vörösborban áztatott körte panna cottával
Csokoládé fondant citrommal és kakukkfűvel
Az ételválaszték széles, talán túlságosan is. Kisebb és izgalmasabb ételválasztékkal még híresebbé lehetne tenni a konyhát, valamint jobban oda lehetne figyelni a konyhatechnikai eljárásokra. De tény, hogy egy-két -szakács csere utáni kavarodásnak köszönhető- bakin kívül még nem okozott csalódást egyetlen feltálalt főétel sem. A desszertekkel már más a helyzet. Egyenlőre csak annyit írnék, hogy a créme brülée majdnem úgy készül, mint a zacskós leves...fúj!
De térjünk vissza Mathieu-re. Pontosabban az ételeire, mert egy szakácsot azon keresztül érdemes megismerni.
Gombás fácán terint rendeltünk vöröshagyma chutney-val, mert fácánt utoljára gyermekkoromban ettem, és mert tudom milyennek kell lennie a vöröshagyma chutneynak. A szépen elrendezett, bacon szalonnával borított terint mustáros szósszal meglocsolt saláta körítette. A tányéron dekoratív szójaszósz csíkok, megidézve a Michelin-csillagos éttermek ételkölteményeinek művészi dekorációját. Gyermeki izgatottsággal markoltam fel a villát, hogy hegyére tűzve mindenből egy kicsit, megidézzem a franciaországi utazásaim kulináris emlékét. Ehelyett azonban a menza koszt minden ízt elnyomó, sós borzalmai villantak fel bennem. A fácán pástétom sós volt, de nagyon. Hogy biztos legyek a dolgomban, megkóstoltattam a férjemmel, a barátnőmmel, akik megnyugtattak, nem a kényes ízlésemnek köszönhető az ítélet: kukába vele. Vagy legalábbis vissza a konyhára. Hogy ne legyünk túl durvák Mathieu második munkanapján, a szerelmes a szakács szólást is mellé tűztük. Van egy mondat, amit Magyarországon biztosan hall az a vendég, aki valamilyen oknál fogva visszaküld egy ehetetlen ételt: "a szakács azt üzeni, ezt így kell csinálni". Ez vérforralóan hasonlít arra a szituációra, amikor elborulsz a biciklin, mert béna vagy, majd magabiztosan közlöd, te így szoktál leszállni. Csakhogy az éttermi konyhán, ha hibázol, már nem érdemes visszaszállnod a biciklire, azt pedig végképp nem engedheted meg magadnak, hogy még meg is sértődj egy építő kritikán. Amikor a pincért ezzel a válasszal küldik vissza hozzám, akkor már tudom, hogy soha többé nem eszem abban az étteremben.
Ezúttal azonban kivételt tettem, mert -ahogy illik- felajánlottak fájdalomdíjul egy második választást. Mivel még mindig nem voltunk éhesek, a só pedig még mindig ott barangolt az ízlelőbimbónkon, megrendeltük a másik előételt: Sajt dartois friss vegyes salátával.
A sajt d'Artois leveles tésztába csomagolt krémes sajttöltelék, amit fűszeres paradicsomszósszal, salátával tálaltak. A szósz nagyon finom volt, ellensúlyozta a sajtkrém tömény édességét, a salátának azonban volt egy kis "csomagolt saláta" utóíze.
Butaság lenne tőlem, ha két előétel után máris általános véleményt alkotnék a vendégszakácsról, és mindenkit elriasztanék attól, hogy ellátogasson a Calico Jack Pub-ba, ezért arra biztatnék mindenkit, hogy még mielőtt Mathieu tovább utazik, adjunk neki egy harmadik esélyt, hadd nyűgözzön le minket csirkével és a csoki fondanttal.
Csak könyörgöm, panna cottát ne rendeljetek!
7 megjegyzés:
jucam,szuper vol# ez a kis kulinaris beszamolo! Nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy a magyar e##ermekben nem fogadjak jol a kri#ikaka#!Megkerdez#em Raf#ol, naluk ilyenkor mi a szokas. Persze egy negy csillagos e##eremben elnezes# kernek, maga a chef,szemelyesen.Gondolom nevel#seg es e##erempoli#ikafuggo a vendegkri#ika elfogadsa.
En egyebken# a chu#neyer# nem vagyok oda, lehe# hogy meg nem e##em olyan igazan nagyon finoma#!
milyen ize van a facanhusninak?
A fácán ízére nem emlékszem, ezért szerettem volna megkóstolni, de csak a sót éreztem. A debreceni vendéglőket nyereségvágyból üzemeltetik, senki nem szívből, szerelemből csinálja, ezért olyan katasztrofális egy kivételtől mind. A Tömlöc pizzéria az egyetlen jó hely jelenleg. A visszaküldött ételekre adott reakcióból pedig kiderül, hogy a séf komolyan veszi-e a munkáját.
na #udod #e hol van i## a gond?Megnez#em az araka#, ha# nem akarok szobnak hangzani, de hold es fold #avolsagban vannak. Szerin#em finom e#el# csak minosegi dolgokbol lehe# keszi#eni, az# meg ugyebar meg kell fize#ni. Az arak szerin#em abszolu# nincsenek osszhangabn azzal ami az e#lapon szerepel.Biz#os az olasz i##le# monda#ja velem, de frisse#, helyi# erdemes mindenbol.I## ron#jak el a magyarok. Mondjuk az a camamberes #ol#o## csirke erdei kore##el. Lehe# hogy en vagyok bena, de mire akarnak gondolni az erdei kore##el? A kokeny az csak osszel erik, nem? vagy afonya?
Na i## ha elmegyunk kis falusi #ra##oriaba, akkor mos# cukkinis es padlizsanos e#eleke# #alalunk. nezd meg a la fa##oria kepei#! http://www.latagliata.com/ micsoda kepeke# es ele#filozofia# #alalunk o##, ez hianyzik debibol!
Hát igen, nagyon kevés helyen veszik figyelembe az évszakok váltakozását. A legtöbb helyen egy étlap van egész évben, elvétve találni olyan helyet, ahol követik az idényt és aszerint főznek.
Én már vagy ezerféle chutney-t végigkóstoltam, nagyon jó szakács által készítettet is, és én sem szeretem sajnos... :(
Budapesten azért vannak éttermek, ahol odafigyelnek a szezonalitásra. Bízom benne, hogy eljön az idő, amikor majd Debrecenben is.
De milyen kar, de mennyire! Pedig egy mos# ero paradicsomnak mennyire finom illa#a van! hol vannak az e#laprol a paradicsom, paprika, padlizsan e#elek? Eskuszom ha valaha is e##ermem lesz szezonalis e#eleke# keszi##e#nek (nem min#ha sok eselyem lenne ra) azer# a fofopincer e##eremmanagerem mar meglenne :)
Ha valaha is éttermet nyitnék, az sokkal inkább bisztró jellegű, otthonos hely lenne, mint a Ponyvaregény.Finom, egyszerű ételeket szolgálnak fel, és más helyekkel ellentétben gyerekbarát. Mind a menüben, mind a környezetben. Ahol ültünk, a fejünk mögötti polcokon társasjátékok, könyvek, fotók sorakoztak. Tisztára, mintha otthon lennél. :-)
Megjegyzés küldése