2010. október 13., szerda

Articsóka vinaigrette mártással

Holnap utazom haza. Szívesen maradnék még, de hát vár otthon egy férj, a kis konyhám és kedves szakácskönyveim. Az elmúlt napokban sokat tanultam a hétköznapi, francia konyháról, és arról, hogyan éli  mindennapjait a nővérem, milyen nehézségek és örömök vannak az életében. Sokan hiszik azt, hogy külföldön élni könnyebb és gondtalanabb, pedig sajnos itt is vannak hitelek, zsarnokoskodó főnökök, hajnalban felsíró babák, szemtelen árak. Ha van, amiben ez az ország jobb a miénktől, akkor az a kifinomult stílus, mely megmutatkozik a nemzet gasztronómiájában, egy egyszerű lekvárosüveg formájában és címkéjén vagy egy kisvárosi pékség berendezésében. A francia legalább olyan büszke nép, mint a magyar ám - ezt akkor is vallom, ha megköveztek érte - nekik több okuk van rá.
Az utolsó vacsora alkalmából articsókát készítettem vinaigrette mártással, mennyeien krémes póréhagymalevest és mustáros nyulat, köszönetképpen a sok szép élményért és Eliza mosolyáért.


Articsóka vinaigrette mártással



Hozzávalók:

2 fej articsóka
4 l víz

mártáshoz:
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál citromlé
1/2 evőkanál málnaecet

Az articsókát folyó víz alatt leöblítjük, majd 5 percig főzzük lobogó vízben. Leöntjük róla a főzővizet, majd újabb 2 liter vízben 40 percig mérsékelt tűzön főzzük.
Az utolsó 10 percben elkészítjük a mártást. Az összes hozzávalót egy tálkába tesszük, és kézihabverővel addig kavarjuk, amíg homogén, krémes állagú mártást nem kapunk.
Tálalása: szedjük leveleire, melyeket halmozzunk tányérra vagy fadeszkára, tegyük az asztal közepére, és jóízű beszélgetés közben mártogassuk a vinaigrette-be.

Tipp: túl sokat ne együnk belőle egyszerre, mert megfájdulhat a gyomrunk!
Gyógyászati célból rengeteg felhasználási módja létezik, kitűnő például a vércukorszint-ingadozás megelőzésére, méregtelenítésre, és fogyókúrához. Bővebb infót itt találtok róla.

Nincsenek megjegyzések: