Az utolsó vacsora alkalmából articsókát készítettem vinaigrette mártással, mennyeien krémes póréhagymalevest és mustáros nyulat, köszönetképpen a sok szép élményért és Eliza mosolyáért.
Articsóka vinaigrette mártással
Hozzávalók:
2 fej articsóka
4 l víz
mártáshoz:
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál citromlé
1/2 evőkanál málnaecet
Az articsókát folyó víz alatt leöblítjük, majd 5 percig főzzük lobogó vízben. Leöntjük róla a főzővizet, majd újabb 2 liter vízben 40 percig mérsékelt tűzön főzzük.
Az utolsó 10 percben elkészítjük a mártást. Az összes hozzávalót egy tálkába tesszük, és kézihabverővel addig kavarjuk, amíg homogén, krémes állagú mártást nem kapunk.
Tálalása: szedjük leveleire, melyeket halmozzunk tányérra vagy fadeszkára, tegyük az asztal közepére, és jóízű beszélgetés közben mártogassuk a vinaigrette-be.
Tipp: túl sokat ne együnk belőle egyszerre, mert megfájdulhat a gyomrunk!
Gyógyászati célból rengeteg felhasználási módja létezik, kitűnő például a vércukorszint-ingadozás megelőzésére, méregtelenítésre, és fogyókúrához. Bővebb infót itt találtok róla.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése