2010. október 7., csütörtök

Kéksajtos quiche dióval és körtével


Azért szeretek Franciaországban lenni, mert a bájos hétköznapi csodák itt már reggel a hatalmukba kerítenek. A friss, szinte még meleg vajas croissant hamar elfeledteti velem az otthoni kemény piritóst. Amikor itt vagyok, el sem tudom képzelni, hogyan leszek meg az itteni péksütemények nélkül. A francia vajak kivétel nélkül kenhetőek, miután kivettem a hűtőből, nem kell várnom, hogy egy nagy adagot rákenjek a croissant-ra. A házi banánlekvárral felteszem a koronát az egész reggelire. Egymás után kenem vajjal és lekvárral a kicsi croissant-okat, és amint elfogyasztottam őket, leöblítem forrón gőzölgő cikóriakávéval. Otthon vagyok.
A magánszeánszom után lassan felkel a család is, egymást váltjuk a fürdőben és a konyhában. Hétköznap nincs közös reggeli, nem is lenne rá idő. Ma Elizát az apukája elvitte Marie-hoz, aki 15.00 óráig vigyázott rá. Így a nővéremmel volt időnk egymásra és a házi munkára. Vasalás és főzés közben megbeszéltük a világ és a család dolgait, kipszichologizáltuk magunkat újabb 4 hónapra.

Mivel gyönyörű, napfényes, simogatóan meleg őszi nap volt, a mai nap ízének a kéksajtot és a diót választottuk. Mindez egy igazi francia fogásban, a kéksajtos quiche-ben testesült meg (ejtsd: kis), amit tovább fejlesztettünk egy kicsit, mert tettünk bele körtét.


A quicht itt azért nagyon egyszerű elkészíteni, mert a hozzá szükséges vajas tésztát meg lehet vásárolni a boltban. Nem kell otthon vesződnünk vele, csak kicsomagolni, kerámiatálba helyezni, és megtölteni.


Mivel Magyarországon nincs még ilyen tészta (én legalábbis nem találkoztam vele, de ha valaki tud ilyet Debrecenben, azonnal szóljon), leírom a tészta receptjét is. Érdemes belőle egyszerre több adagot készíteni, mert a fagyasztóban, zsírpapírral feltekerve tárolható.

Kéksajtos quiche dióval és körtével


Hozzávalók:

10 dkg dió
1 lepénytészta (receptje alább)
20 dkg kéksajt, áttörve
80 ml tej
3 tojás
2 tojássárgája
2 dl tejszín
2 körte hámozva, kockára vágva
1 kiskanál szerecsendió

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A diót pirítsuk meg egy teflonedényben. A tésztát egy 25 cm-es fodros szélű formába terítsük. A tésztára  helyezzünk zsírpapírt, béleljük ki nehezékkel, mely lehet bab, lencse vagy rizs, és tegyük 10 percre a sütőbe.
10 perc múltával vegyük ki, távolítsuk el a nehezéket, és süssük még 4 percig, amíg átsül, de még fakó színű.
A sütőt állítsuk vissza 180 fokra. Keverjük össze a kéksajtot, a tejet, a tojásokat, a tojásárgáját és a tejszínt, fűszerezzük, és öntsük a tésztára. Szórjuk bele a körtét és a diót. Tegyük a sütőbe 25 percre, amíg a tejszínes töltelék megdermed.
Ha kész, egy pohár száraz fehérborral tálaljuk.


Lepénytészta


20 dkg finomliszt
15 dkg vaj (hűtve, kockára vágva)
1 tojássárgája
csipetnyi só

A lisztet és a sót szitáljuk egy tálba , és morzsoljuk el a vajjal . Robotgépben is készíthető! Adjuk hozzá a tojássárgáját és 2-3 evőkanálnyi vizet. Amikor morzsás állagúra összeállt, szórjuk 2 réteg folpack közé , és sodrófával nyújtsuk vékonyra , ahogyan a zsályás linzernél leírtam. Nem baj, ha nem tökéletes, mert ezután hűtőbe tesszük 20 percre. Miután lehűlt, körformára nyújtjuk és a receptnek megfelelő formában sütjük meg.


10 megjegyzés:

ani írta...

milyen jo# #e## a francia napfeny a fenykepnek..es a be#u#esz#anak is am...nalunk van vajas #esz#a megcsinalom majd, amin# lesz olyan su#om ami elol nem ege# ha#ul nem fagyasz# :)

Ese#leg ez a Mary Poppins akarom mondani #under Marie nem akar az en bebijeimre is vigyazni? Szivesen odaadom 3-ig!

jojjenek a francia recep#ek!

Névtelen írta...

Jelzem, a quiche itthoni változatát Nelli rétestésztával vagy mivel csinálja. Nekem nagyon bejön, válogatós kölykeinknek kevésbé :-)

Nagy Tomi írta...

Ilyen nincs, már megint név nélkül küldtem el az előzőt!

Ági írta...

Csinálj házi kroásszánt!
És nincs véletlenül egy jó keksz recepted? Olyan kéne, ami zabpelyhes vagy egyéb magvas, édes, omlós, de nincs tele cukorral, mint a bolti.

Betűtészta írta...

Ani, igazán megérdemelnéd, hogy néha valaki vigyázzon a fiúkra, amíg te feltöltődsz! Én nem is tudom elképzelni, hogy bírod, nagyon tisztellek érte!

Tomi, szívesen megkóstolnám a Nelli-féle quiche-t!!! :-))

Ági, van recept, elküldöm mélben!

ani írta...

Agim en megprobal#am a hazi "kroasszan#" meg 9 honapos #erhesen Danival. Mi# erdekel# a szakacskonyv eleva#a figyelmez#e#ese. Haladoknak! Mondanom sem kell nem sikerul#! Szerin#em az elesz#ovel vol#ak gondok es a vajjal na meg a holdallassal. Ha Juca csinalsz rakd fel a blogra.

A kekszes recep#e# kuldje#ek #ovabb, nagyon erdekelne!

Es #eljes kiorlesu lisz#bol nincs brioche recep#e#ek? Van i## egy farina magicha lisz# es annak a recep#je egesz jo, de hamar kiszarad# a brioche, masnapra nem marad# puha, folia ala## sem :(

Juca, birom birom a s#rapa# :) anya hianyzik, hogy elvigye a kolkoke#, de amig delu#anonken# alszanak ke# ora# nem panaszkodom :)kepzeld ma vol#am a posafloraban es megnez#em mi# kell ul#e#ni a ker#be, mer# i## lehe# #elen is :) a fiukkal ker#eszkedesbe fogunk!

Betűtészta írta...

Még nem küldtem el a receptet, Eliza teljesen lefoglal két embert...de nem felejtem el! Croissant csináljon az, akinek cukrász képesítése van, én nem kezdek neki azért, hogy kidobjam a kukába, de a briós felkeltette az érdeklődésemet már az Oroszlános borvacsorán is. Jó lenne megtudni a titkos receptet! :-)

ani írta...

ugy szere#lek ilyenkor "croissan# csinaljon az akinek cukrasz kepesi#ese van" :)) Na hajra a #i#kos recep#er#!

Nagy Tomi írta...

Bocs, helyesbítenem kell, nem rétestészta van a magyar qische-ben hanem leveles tészta. Na.

Betűtészta írta...

Amikor olvastam, én is arra gondoltam, hogy leveles, de semmi gond, itt értő közegben vagy! :-))