2010. október 11., hétfő

Céklás rukkolasaláta málnaecettel

Mozgalmas hétvégénk egyik érdekes pontja volt, amikor elmentünk gombászni a planfoy-i erdőbe, ami 1 órás autóútra van a háztól. Az odaúton még nem is sejtettük, hogy a megszokottan induló erdőjárás milyen izgalmakkal jár majd. Négyen, kiskosárral a kezünkben, gyerekkel a hátunkon vetettük be magunkat az erdőbe, de csak hárman jöttünk ki, mert a sógoromat elvesztettük. Annyira belemerült a gombaszdésbe, hogy letért az útról, és eltévedt.


Eltűnése után egy órával már gyanítottuk, hogy valami nincs rendjén. Vagy annyira felelőtlen, hogy nem érdekli, hány óra, vagy valahol ájultan fekszik a fák alatt. Megrémülve indultunk vissza az úton, felváltva kiabálva a nevét, míg végre ziláltan felbukkant a fák között. Szegény azt rebegte franciául, hogy a hangunknak köszönhetően találta meg újra az ösvényt, és boldog, hogy újra lát minket.  "You aren't an Indiana Jones!" - viccelődtem, de kivételesen nem értékelte a humoromat.
A gombák egy részét még este megettük (túléltük), ezért már nem tudtam lefotózni, a másik részét pedig 50 fokos sütőben megszárítottam. 
A mai recept nem hagyományos francia, hanem az alakjára vigyázó nővérem találmánya abból, amit a hűtőben talált. Ám ha jobban belegondolok, ő már francia állampolgár, így ez a saláta akár a modern francia fogások egyike lehetne.

Céklás rukkolasaláta málnaecettel megbolondítva


Hozzávalók (4 személyre):

1 doboz rukkola
3 kisebb cékla
2 fürt szőlő
málnaecet
parmezán

A céklát mossuk meg, és annyi vízben, ami ellepi, főzzük puhára. Akkor van készen, ha a villát bele tudjuk szúrni. Amíg fő, a rukkolát mossuk meg, és tegyük egy nagy salátástálba. A megfőtt céklát hámozzuk meg, vágjuk csíkokra vagy kockára, ahogy tetszik. Szórjuk a rukkolára a szőlőszemekkel együtt. Forgassuk össze őket, halmozzuk egy-egy tányérra, és locsoljuk meg málnaecettel. Díszítésként reszeljünk rá parmezánt.

Meglepően finom, érdemes azonnal kipróbálni! Fogyókúrázóknak főleg!

2 megjegyzés:

ani írta...

elmesel#em az olaszoknak a #or#ene#e#, es az indiana jones poen#. Reg neve##unk ennyire jo#!

Kepzeld en a cekla# nagyon nem szere##em, gyakorla#ilag sohasem. biz#osan az iskolai kosz# undori##a##a meg velem. De kiprobalom!

Figyelj, mi az a malnaece#?

Betűtészta írta...

Képzeld én sem, egészen 2 évvel ezelőttig. :-) De ma már imádom.
Az eltűnés utáni ijedtséget letudva, mi is nevettünk. :-)
Málnaecet? Biztosan Olaszországban is lehet kapni, mert nálunk is bármelyik boltban. Képzelj el egy olyan finom ecetet, aminek málna illata van...ez a málnaecet. Salátákra, habcsókra, tejszínhabba mennyei! De az 5-4-3-2-1 és fél süteménybe is azt érdemes tenni.
Ha Sorrentoban nem találsz, küldök neked postán, csak szólj! :-))