2010. október 30., szombat

Konyhai mértékegységek egyszerűen

Arra az esetre, ha nincs mérleged, ezeket a "saccperkábé" értékeket használhatod.

1 csapott evőkanál liszt kb.1,5 dkg
1 púpos evőkanál liszt kb.2 dkg

1 csapott evőkanál búzadara kb.1,5 dkg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa kb.1,2 dkg

1 csapott evőkanál kb.1,5 dkg
1 késhegynyi kb.0,5 dkg
1 kávéskanál kb.1 dkg

1 csapott evőkanál cukor kb.1,5 dkg
1 púpos evőkanál cukor kb.2 dkg

10-12 közepes burgonya kb.1 kg
8-10 közepes nagyságú alma kb.1 kg

1 leveses tányér a karimáig kb.2,5 dl

2010. október 29., péntek

Mi fán terem a bisztró?


A ma használatos bisztró szó keletkezése óta jelentésváltozáson ment keresztül.  A fogalom Franciaországban született, ahol a kisvendéglőt jelentette, melyek olyan párizsi lakásokból alakultak ki, ahol a bérlő nemcsak szállást, hanem ételt is kapott. Az egyszerű, házias ételekből az utca embere is rendelhetett, aki gyakran szorult ki a járdán elhelyezett asztalokra.



A bisztrók jellegzetességei, hogy kizárólag friss, szezonális alapanyagokkal dolgoznak, melyeket helyi kereskedőktől vásárolnak meg. A mesterséges ételízesítők helyett zöldfűszereket használnak, és egyszerű, hagyományos ételkészítési eljárásokkal készült ételeik megfizethetőek bárki számára.

 A francia egyetemisták rendszeres látogatói a környék bisztróinak, ahol a táblára felírt napi ajánlatból három fogást, -előételt, főételt, desszertet - választhatnak anélkül, hogy a pénztárcájuk kiürülne.  


A bisztró berendezése egyszerű, domináns elem a fa, mely nyugalmat, otthonosságot áraszt.  A bisztró a legjobb megoldás az olyan esetekre, ha nem tudunk otthon reggelizni, vagy ha napközben csak egy fél óránk van az ebédre, hiszen gyors kiszolgálásban részesülünk, és kiöltöznünk sem kell. 


Hazánkban egyre több bisztró nyílik, melyek hűen követik ezeket az irányvonalakat, kiegészítve sajátos arculatukkal...cikkem folytatása a Hajdú-bihari Naplóban jelenik meg november 6-án, a szombati gasztronómiai oldalon.

2010. október 19., kedd

Gusta Bistro mai ajánlata képekben

Liba rilette, pácolt lila hagyma, leveles saláta, házi kenyér
Zöldséges lencseleves
Fokhagymás sertés sült, karottás gerslivel
Sült kolbász csomborral, hagyma, tört burgonya
Zsályás kacsamell, káposztás cvekedlivel
Spagetti brokkolival, koktél paradicsom

Mangós rizspuding 


Gusta Bistro Étterem 
Debrecen Piac u.-Zamenhof u. sarok
Asztalfoglalás:+36 30/338-5969

Nyitvatartás:
H-P: 7.00-22.00
Sz: 7.00-22.00
V: 7.00-22.00

"Nekem egy pörköltet és egy sört!"

Ugyan mi változott 1993 óta? Tekintsünk el Vera Chytilová filmjének történelmi vonatkozásától és koncentráljunk pusztán az éttermi jelentre...nem ismerős? 





2010. október 16., szombat

Borban párolt nyúl árpagyönggyel

Mindenhol jó, de legjobb otthon - tartja a mondás, ám én inkább azt mondanám, hogy mindenhol jó, ahol a férjem is ott van velem. Kellett pár nap, míg visszajöttem a Föld nevű bolygó Magyarországnak hívott országába nemcsak testileg, hanem lelkileg is, de itt a helyem, ebbe bele kell törődni. Ám nosztalgiázni nem bűn, ahogyan nyulat enni sem az, az pedig (talán) végképp nem, hogy ez is egy egyszerű recept. Kisgyermekes anyukák is elkészíthetik, mert az első 10 perc kivételével minden megy magától, mint a karikacsapás.


Borban párolt nyúl árpagyönggyel



Hozzávalók:

4 nyúlgerinc
1 evőkanál provanszi fűszerkeverék
olaj
3 dl fehérbor
2 evőkanál vaj
4 evőkanál árpagyöngy ( 4 embernek)
1 l víz

A nyuszit mossuk meg, papírtörlővel töröljük szárazra. Egy lábosba öntsünk 1 liter vizet, majd ha forr, tegyük bele a 4 evőkanál árpagyöngyöt. Körülbelül 40 percre van szüksége, hogy megpuhuljon, addig bőven elkészíthetjük a nyulat.
Egy vastag aljú edénybe öntsünk kevés olajat, és a besózott, provanszi fűszerekben meghempergetett nyulat 2-3 percig mindkét oldalán pirítsuk egy kicsit, hogy kérget kapjon. Öntsük fel a borral, fedjük le fedővel, és főzzük mérsékelt tűzön 30 percig. Ha kész, egy kisebb edénybe öntsük át a nyuszi alatt összegyűlt húslét, és keverjük el benne a vajat. Ezzel locsoljuk meg tálaláskor az árpagyöngyöt.

Tipp: karakteres cseh sörök illenek hozzá, mint a Pilsner vagy a Staropramen.



2010. október 13., szerda

Francia hétköznapok - La fin!

Articsóka vinaigrette mártással

Holnap utazom haza. Szívesen maradnék még, de hát vár otthon egy férj, a kis konyhám és kedves szakácskönyveim. Az elmúlt napokban sokat tanultam a hétköznapi, francia konyháról, és arról, hogyan éli  mindennapjait a nővérem, milyen nehézségek és örömök vannak az életében. Sokan hiszik azt, hogy külföldön élni könnyebb és gondtalanabb, pedig sajnos itt is vannak hitelek, zsarnokoskodó főnökök, hajnalban felsíró babák, szemtelen árak. Ha van, amiben ez az ország jobb a miénktől, akkor az a kifinomult stílus, mely megmutatkozik a nemzet gasztronómiájában, egy egyszerű lekvárosüveg formájában és címkéjén vagy egy kisvárosi pékség berendezésében. A francia legalább olyan büszke nép, mint a magyar ám - ezt akkor is vallom, ha megköveztek érte - nekik több okuk van rá.
Az utolsó vacsora alkalmából articsókát készítettem vinaigrette mártással, mennyeien krémes póréhagymalevest és mustáros nyulat, köszönetképpen a sok szép élményért és Eliza mosolyáért.


Articsóka vinaigrette mártással



Hozzávalók:

2 fej articsóka
4 l víz

mártáshoz:
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál citromlé
1/2 evőkanál málnaecet

Az articsókát folyó víz alatt leöblítjük, majd 5 percig főzzük lobogó vízben. Leöntjük róla a főzővizet, majd újabb 2 liter vízben 40 percig mérsékelt tűzön főzzük.
Az utolsó 10 percben elkészítjük a mártást. Az összes hozzávalót egy tálkába tesszük, és kézihabverővel addig kavarjuk, amíg homogén, krémes állagú mártást nem kapunk.
Tálalása: szedjük leveleire, melyeket halmozzunk tányérra vagy fadeszkára, tegyük az asztal közepére, és jóízű beszélgetés közben mártogassuk a vinaigrette-be.

Tipp: túl sokat ne együnk belőle egyszerre, mert megfájdulhat a gyomrunk!
Gyógyászati célból rengeteg felhasználási módja létezik, kitűnő például a vércukorszint-ingadozás megelőzésére, méregtelenítésre, és fogyókúrához. Bővebb infót itt találtok róla.

2010. október 12., kedd

Molekuláris gourmet vacsora a szomszédban

Manapság egyre több gasztronómiai újságban és internetes portálon olvashatunk a molekuláris gasztronómiáról. Van, aki tudja, hogy mit jelent, van, aki azt hiszi, hogy tudja és van, aki már sejti, mert volt olyan szerencsés, hogy részt vegyen egy ilyen vacsorán. A Ferran Adriá által elindított molekuláris  kísérletezés senkit sem hagy hidegen, akit egy kicsit is érdekel a gasztronómia. Emberek ezrei képesek több százezer kilómétert megtenni, hogy a közelébe kerüljenek ennek a csodának. Útrakelnek Japánból, Ausztráliából, Amerikából és a világ legkülönfélébb pontjaiból, hogy az elBulliban egyenek, és számunkra elképzelhetetlen pénzösszegeket áldoznak egy 35 fogásos vacsorára. Még nem is olyan régen irígyeltem ezeket  az embereket, ma azonban csak nevetek rajtuk, hiszen  ha akarom, még Karácsonyig kétszer is résztvehetek egy hasonlóan életreszóló élményben. Igaz, hogy csak 10 fogást kapok, viszont csak  15 kilómétert kell megtennem a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol-ig, és mélyen sem kell a zsebembe nyúlnom. A szálloda séfje, Németh László azon ritka Hajdú-Bihar megyei séfek sorába tartozik, akik nem elégszenek meg a középszerű vendéglátással, és akik alkotói fantáziájukat a közízlés ellenére sem  engedik veszni hagyni.


Gourmet vacsora
2010. 09. 18.


Annyira izgatott csak vizsgák előtt voltam, mint ezen az estén Hajdúszoboszló felé. Tudtam, hogy meg akarok  írni mindent, amit tapasztalok, szagolok és ízlelek, de már a kocsiban sejtettem, hogy nagyon nehéz dolgom lesz. A fogadóital, amit érkezésünkkor kaptunk enyhített idegállapotomon, és mire a pezsgőspohár alján csücsülő gránátalmagolyóig eljutottam, már csak hagytam, hadd csináljanak az ízlelőbimbóimmal azt, amit akarnak. A terítés visszafogottan elegáns volt, az alulról megvilágított, nagy asztal fiatalos és modern stílust képviselt a színtelen előadóteremben.
Hamarosan a fények elhalványodtak, dübörgő rockzene harsant fel, és az asztal alól szárazgőz tört fel, fejünk fölül pedig buborékok szálltak a terem belseje felé. A konyha ajtaja kitárult, és a fénnyel egyetemben megjelent három, tányérokkal megrakodott pincér.

NATURA II.
- vargányás dió mousse -


Az első fogás maga az őszi erdő esszenciája. Kicsi cseréptálkában érkezik, alján piskóta, felette krémes dió mousse, amit barna kekszmorzsával szórtak meg, mintha ez lenne az avar ebben a miniatűr erdőben. A spárga nem tartozott a kedvenc ételeim közé, ám a mousse-ba szúrt zöld fejecske felülírta az összes, spárgával kapcsolatos kellemetlen tapasztalataimat. Roppanós volt, és szinte édes. Az enocagombát és a tavaszt idéző nefelejcset utolsó falatnak hagytam meg,  hogy a számban még sokáig érezzem a nyers természet ízeit.

GOOSE LIVER
- vákumban abált libamáj babérzselével -


Egy újabb zenei intro után egy festménynek is beillő kompozíciót szolgáltak fel. A 80 fokon sous vide-olt libamáj bazsalikomkéregben maga volt a tökély. A babérzselé az az elem, melyet akár otthon is elkészíthetünk, ha villogni akarunk a vacsoravendégeink előtt, a tintahalas kenyérnek viszont nem sok hasznát vennénk otthon. Ez csak itt érdekes, csak itt van létjogosultsága. Az egyes elemek önmagukban nem voltak olyan élvezetesek, mint együtt, ezért  érdemes villára szúrni mindegyikből egy keveset, hogy a kitűnő ízek érvényesüljenek.

TRUFFLE
- kukoricakrémleves mozzarellával és szarvasgombával -



Ami régen a szegények eledele volt, ma gourmet fogás. Elkészítése azonban nem hagyományos, hiszen az alapja egy hihetetlenül krémes velouté (krémleves-alap), melybe főtt kukoricadarát öntöttek. Annak ellenére, hogy két, külön készült elemből álló fogás, mégis harmónikus. Íze olyan intenzív, mintha  frissen főtt kukoricába harapnánk. A szarvasgomba sajnos nem elég erőteljes, így hamar elfelejtkezem róla, belemerülve a szferifikált tejföl adta élménybe. Az önmaga burkába zárt tejfölgolyóra ráharapva, előbuggyan belőle folyékony önmaga. Tejföl a tejfölben, hogy nagyon egyszerűen fogalmazzak. Ezek a textúrák és halmazállapotok számomra egészen új élményt nyújtanak, úgy érzem magam, mint egy gyerek a játékboltban. Minden új élmény mosolyra  fakaszt.
A leves alján megbúvó mozzarellagolyó a jól ismert tehéntejből készült változat, amit ha lecserélnének mozzarella di buffalára, az étel ízvilága még elegánsabbá válna.

UNDER WATER
- vöröstonhalfilé sáfrányrizottóval és zöldborsó texturákkal -



Vegyes érzelmek fognak el, ha erre az ételre gondolok. A vöröstonhal rózsaszín húsa omlós, letisztult tengervíz ízzel, viszont nagy bánatomra - mivel tenyésztésre nem alkalmas - szegény állat kihaló félben van. A női és a gourmet lelkem harcolt egymással, amikor elém helyezték a tányért, és tudjuk, ki győzött, de megfogadtam, hogy soha többé nem engedek a kísértésnek. Eltekintve a hal iránti sajnálatomtól, a sáfrányos rizottó kitűnő kisérője a halnak. A fogás érdekessége azonban egyértelműen a zöldborsó, mely négyféle formában jelenik meg a tányéron. Első sorban persze zöldborsóként, de jelen van szferifikált állapotban, csíraként és zöldborsóhabként körbeölelve a rizottót és a halat. Első ránézésre megdöbbentő a habos nyálra emlékeztető habképződmény, de ha leküzdjük félelmünket, és a már előbb említett módon, mindenből tűzünk a villánkra, összeállnak az ízek.

FAT DUCK
- kemencében sült kacsamell, Merlot-ban párolt körtével, tárkonyemulzióval és habbal -


Amikor megláttam a menükártyán, hogy a FAT DUCK következik, titkon reméltem, hogy Heston Blumenthal fogja szervírozni nekünk a  kacsamellet. Sajnos nem így történt, hiába koncentráltam erősen. Helyette ott volt azonban az éppen kérgesre sült, 10 percig pihentetett kacsamell tárkony espumával (szifon segítségével előállított, felhőállagú tejfölhab), édesburgonyakockákkal és borban párolt körtével.

Az ehető dekorációnak szánt burgonyapürélapot egy kivésett kőbe állították, mely elindította a mesére fogékony férjem képzeletét, aki halkan a  fülembe súgta: "- Meg ne edd a követ, kőlevesnek jó lesz még!". Először kinevettem, de ha jobban belegondolok, egy molekuláris vacsorán akármi megtörténhet.

LN2
- Mojito sorbet -



Az este legszórakoztatóbb fogása volt, mely "gőzölgő" tálcán érkezett. A folyékony nitrogén hálás show-elem, mert mindenki arcára mosolyt csalt, ahogyan a szemünk előtt készült el a citromszörbetet díszítő, zöld menta-espuma. A szifonból kifújt összetevők ( menta, zselatin, cukor, citromlé, limelé, tojásfehérje) azonnal a folyékony nitrogénbe kerülTek, mely kérget fagyasztott a hab köré. Végül az egészet robbanócukorkával és elektromos virággal szórták meg, melyek a hidegérzést felerősítve a nyelvünk zsibbadását szolgálják.
(Az elektromos virág állítólag egy olyan virágfaj, melynek finom porzói zsibbasztó hatással vannak a nyelvre. Hogy a virág valóban létezik-e , vagy csak ugratás áldozatai lettünk, azt döntsétek el személyes tapasztalat alapján!)

SMOKE
- őzgerincfilé cukkinis palacsintával, sonkakrémes haséval, fürjtojással, kakukkfüves gombafüstben





Szárított erdei gomba és fűrészpor keverékét használták a füst előállításához, melynek pohár alá fújását kiívetítőn keresztül nézhettük, mielőtt kihozták a konyhából. Így az asztalunkra frissen füstölt fürjtojás került egy szelet sonkás hasén tálalva. A puha és szaftos őzgerincfilé a gemenci vadgazdaságból származott, melynek tökéletes kísérője volt a kis szemű belugalencse és a roppanósra párolt bébirépa. A cukkinis palacsinta krémes belsőt rejtett, metélőhagymával átkötve, de ezt akár el is lehetett volna hagyni, mert az őzhús, a lencse és a fürjtojás bőven adott alkalmat a műélvezetre. A halmozott ízforgatag megzavarja az ízlelőbimbókat, és ahogy a mondás is tartja: a kevesebb néha több. Ennek ellenére nekem ez volt a legkedvesebb fogásom, mert minden egyes falat messzire vitt az asztaltól, megszűnt számomra a külvilág, és kedves emlékek, régi hangulatok tolultak fel bennem. Szerintem egy igazán jó ételnek  éppen ezt kell elérnie.

CHEESE
- sajtízelítők egri kecskesajtokból fűszeres gyümölcs chutney-val -


Egy dolgot nem értettem a sajttállal kapcsolatban: miért nem Debrecen környéki sajttermelők termékeiből áll? A CHEESE az este kakukktojása volt, enyhén csípős, fűszeres chutney-val, melyben az áfonya, az alma, a mango, a ribzli, a körte, a hagyma, a sárgarépa és a vörös curry paszta kavalkádja egy nagyon összetett, megfogalmazhatatlan ízű egységet alkottak. A sajtok azonban megkívánták ezt az erőteljes társítást, mert ízük nagyon egyhangú, neutrális volt. Hiányzott belőlük az a határozott animális íz, amiért a kecskesajtot annyira szeretjük. Egy csípős falat után  üdítően hatott pár zöldalmagolyó, mely szétpukkanva a nyelvemen, felfrissítette az ízlelőbimbóimat, melyek ennyi meglepetés után már kezdtek fáradni.


 TONKA
- édeskömény streuzel tengerisós szárazkaramellel, tonkafelhővel és vaníliakrémmel -



A kép alapján biztosan mindenkinek a madártej jutott eszébe. Az igazság ennél azonban rafináltabb, mert a TONKA-nak nem sok  köze volt  gyermekkorunk kedvenc desszertjéhez. Az alapja persze a vaníliás tej, ám abba olyan piskótát helyeztek el, amibe édesköménymagot sütöttek, majd megszórták sós karamellel, tetejét pedig őrölt, keserű tonkababbal megszórt tojásfehérjehabbal díszítették. A sós és az édes ízek egyszerre kavarogtak a számban, első kóstolásra nem tudtam eldönteni, hogy ízlik-e vagy sem, ám gyorsan megszoktam ezt az új ízt is, és már azon kezdtem gondolkozni, hogyan készíteném el otthon. Azok számára, akik a megszokott ízekhez  ragaszkodnak, ez egy értelmetlen édesség, nekem  viszont egy új világ kitárt kapuja.
 AUTUMN
- cseresznyelikőr, kakaó, méz -


Egy őszi színkavalkád a tenger mélyéről. Amit látunk pedig nem más, mint cseresznylikőrrel ízesített csokoládé-ganash, tojásfehérjéből és cukorból kreált ostyával, zúzott pisztáciával, édes karamellel.
Záróakkordnak éppen olyan dekadens, mint amilyen az egész este volt: tele meglepetésekkel, új, eddig sosem látott textúrákkal.


A hajdúszoboszlói gourmet vacsora különleges élmény, melyben legalább egyszer mindenkinek részt kell vennie. Mindaz, amit képekben most megmutattam, több hónapos készülődés és kísérletezés eredménye. Egy olyan séf  és csapatának munkája, akik át merik lépni a gasztronómiai konvenciók határait, és akik meg szeretnék nekünk mutatni, hogyan lehet elemeire bontani , és új textúrában életre kelteni egy-egy ismert alapanyagot. Az este folyamán nemcsak az ízlelőbimbóinkat vették tűz alá, zenével, illatokkal, fényekkel kápráztattak el, és egy-egy ételre a rá jellemző illatesszenciával készítettek fel: a libamáj előtt vanília és babér illatú esszenciacsíkot adtak körbe, a kukoricakrémleves előtt szarvasgomát szagoltunk, a vöröstonhal előtt zöldborsó-, és sáfrányesszenciát.  Egy olyan élményért, amiben ezen az estén részünk volt, valóban érdemes hosszú utat megtenni, és visszatérni újra, hogy megismerkedjünk a molekuláris gasztronómia titokzatos és látványos világával.


(A videón: folyékony nitrogénben áztatott piskótát vesznek a szájukba, melyet a közönség is kipróbálhatott.)

A legközelebbi gourmet vacsora október 16-án, szombaton lesz, további információkat és képeket itt találtok!





2010. október 11., hétfő

Céklás rukkolasaláta málnaecettel

Mozgalmas hétvégénk egyik érdekes pontja volt, amikor elmentünk gombászni a planfoy-i erdőbe, ami 1 órás autóútra van a háztól. Az odaúton még nem is sejtettük, hogy a megszokottan induló erdőjárás milyen izgalmakkal jár majd. Négyen, kiskosárral a kezünkben, gyerekkel a hátunkon vetettük be magunkat az erdőbe, de csak hárman jöttünk ki, mert a sógoromat elvesztettük. Annyira belemerült a gombaszdésbe, hogy letért az útról, és eltévedt.


Eltűnése után egy órával már gyanítottuk, hogy valami nincs rendjén. Vagy annyira felelőtlen, hogy nem érdekli, hány óra, vagy valahol ájultan fekszik a fák alatt. Megrémülve indultunk vissza az úton, felváltva kiabálva a nevét, míg végre ziláltan felbukkant a fák között. Szegény azt rebegte franciául, hogy a hangunknak köszönhetően találta meg újra az ösvényt, és boldog, hogy újra lát minket.  "You aren't an Indiana Jones!" - viccelődtem, de kivételesen nem értékelte a humoromat.
A gombák egy részét még este megettük (túléltük), ezért már nem tudtam lefotózni, a másik részét pedig 50 fokos sütőben megszárítottam. 
A mai recept nem hagyományos francia, hanem az alakjára vigyázó nővérem találmánya abból, amit a hűtőben talált. Ám ha jobban belegondolok, ő már francia állampolgár, így ez a saláta akár a modern francia fogások egyike lehetne.

Céklás rukkolasaláta málnaecettel megbolondítva


Hozzávalók (4 személyre):

1 doboz rukkola
3 kisebb cékla
2 fürt szőlő
málnaecet
parmezán

A céklát mossuk meg, és annyi vízben, ami ellepi, főzzük puhára. Akkor van készen, ha a villát bele tudjuk szúrni. Amíg fő, a rukkolát mossuk meg, és tegyük egy nagy salátástálba. A megfőtt céklát hámozzuk meg, vágjuk csíkokra vagy kockára, ahogy tetszik. Szórjuk a rukkolára a szőlőszemekkel együtt. Forgassuk össze őket, halmozzuk egy-egy tányérra, és locsoljuk meg málnaecettel. Díszítésként reszeljünk rá parmezánt.

Meglepően finom, érdemes azonnal kipróbálni! Fogyókúrázóknak főleg!

2010. október 8., péntek

Potimaron-krémleves

A piac, a  meztelen igazság. Mert púderezheti magát akárhogyan egy nép vagy egy ország, ha kimész a helyi piacra, meglátod, milyen is valójában. Imádom a magyar piacokat, és örömmel látom, hogy egyre több ember tervezi úgy a hetét, hogy akár magányos, akár családi programként, szereplejen az életében.

A francia piac egy hangulat. És ha zenét kellene társítanom hozzá, akkor a Lecsó című mesefilm főcímzenéje lenne az. Nyüzsgő, vibráló, színes forgatag, ínycsiklandó illatokkal, hogy szinte beleszédülsz. Az árusok kiabálnak, megszólítanak, lenyesnek egy darabot a sonkából vagy sajtból, és odanyújtják, hogy kóstold meg. Mindegyik azt mondja, hogy övé a legjobb, hogy ilyen finomat még nem ettél, és igazuk van, mert mindegyik olyan, mintha annál jobb nem létezne a Földön.

Nem tudtuk, mit akarunk főzni, improvizálni akartunk a kínálat alapján. 
A franciák nem rajonganak úgy a levesért, mint ahogyan mi, és ha főznek is, akkor általában krémlevest, amit nem ebédre, hanem vacsorára fogyasztanak. Kriszta szerint most van igazán szezonja a sűrű zöldségkrémleveseknek, legfőképpen a potimaronból készült édeskés, narancssárga krémlevesnek, amit kevés sóval és fahéjjal ízesítenek.


A potimaront nálunk Hokkaido-töknek hívják. Ha nem találjuk ezt a fajtát, akkor sem kell lemondani a levesről, bátran készíthetjük sütőtökből.

Potimaron-krémleves


Hozzávalók:

1 Hokkaido-tök (vagy sütőtök)
1 l víz
5 db gesztenye (már nálunk is kapható kész állapotban, itt befőttesüvegben árulják)
csipet só
1 kk. házi fűszerkeverék: fahéj-szegfűszeg-szerecsendió

A tököt megmossuk, meghámozzuk, és felkockázzuk. Ez egy kicsit nehéz feladat, de nem megoldhatatlan, ha van a közelünkben egy használható férfiember. A tökdarabokat dobjuk a forrásban lévő vízhez, ami kb. 1 liter, gyakorlatilga pedig annyi, hogy ellepje a tököt. Sózzuk, és főzzük 20-25 percig, amíg a tök megpuhul. Ha kész, turmixoljuk, és fűszerezzük. Tálaljuk mlegen, díszítésként tejszínnel vagy tejföllel meglocsolva.
Laktató, és sok bétakarotint tartalmazó leves. Tejszín nélkül fogyókúrázóknak is ajánlom!

Diógyűjtő kisasszony

A tegnapi quiche abból a dióból készült, amit ez a nagy diófa adott nekünk.







 

2010. október 7., csütörtök

Kéksajtos quiche dióval és körtével


Azért szeretek Franciaországban lenni, mert a bájos hétköznapi csodák itt már reggel a hatalmukba kerítenek. A friss, szinte még meleg vajas croissant hamar elfeledteti velem az otthoni kemény piritóst. Amikor itt vagyok, el sem tudom képzelni, hogyan leszek meg az itteni péksütemények nélkül. A francia vajak kivétel nélkül kenhetőek, miután kivettem a hűtőből, nem kell várnom, hogy egy nagy adagot rákenjek a croissant-ra. A házi banánlekvárral felteszem a koronát az egész reggelire. Egymás után kenem vajjal és lekvárral a kicsi croissant-okat, és amint elfogyasztottam őket, leöblítem forrón gőzölgő cikóriakávéval. Otthon vagyok.
A magánszeánszom után lassan felkel a család is, egymást váltjuk a fürdőben és a konyhában. Hétköznap nincs közös reggeli, nem is lenne rá idő. Ma Elizát az apukája elvitte Marie-hoz, aki 15.00 óráig vigyázott rá. Így a nővéremmel volt időnk egymásra és a házi munkára. Vasalás és főzés közben megbeszéltük a világ és a család dolgait, kipszichologizáltuk magunkat újabb 4 hónapra.

Mivel gyönyörű, napfényes, simogatóan meleg őszi nap volt, a mai nap ízének a kéksajtot és a diót választottuk. Mindez egy igazi francia fogásban, a kéksajtos quiche-ben testesült meg (ejtsd: kis), amit tovább fejlesztettünk egy kicsit, mert tettünk bele körtét.


A quicht itt azért nagyon egyszerű elkészíteni, mert a hozzá szükséges vajas tésztát meg lehet vásárolni a boltban. Nem kell otthon vesződnünk vele, csak kicsomagolni, kerámiatálba helyezni, és megtölteni.


Mivel Magyarországon nincs még ilyen tészta (én legalábbis nem találkoztam vele, de ha valaki tud ilyet Debrecenben, azonnal szóljon), leírom a tészta receptjét is. Érdemes belőle egyszerre több adagot készíteni, mert a fagyasztóban, zsírpapírral feltekerve tárolható.

Kéksajtos quiche dióval és körtével


Hozzávalók:

10 dkg dió
1 lepénytészta (receptje alább)
20 dkg kéksajt, áttörve
80 ml tej
3 tojás
2 tojássárgája
2 dl tejszín
2 körte hámozva, kockára vágva
1 kiskanál szerecsendió

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A diót pirítsuk meg egy teflonedényben. A tésztát egy 25 cm-es fodros szélű formába terítsük. A tésztára  helyezzünk zsírpapírt, béleljük ki nehezékkel, mely lehet bab, lencse vagy rizs, és tegyük 10 percre a sütőbe.
10 perc múltával vegyük ki, távolítsuk el a nehezéket, és süssük még 4 percig, amíg átsül, de még fakó színű.
A sütőt állítsuk vissza 180 fokra. Keverjük össze a kéksajtot, a tejet, a tojásokat, a tojásárgáját és a tejszínt, fűszerezzük, és öntsük a tésztára. Szórjuk bele a körtét és a diót. Tegyük a sütőbe 25 percre, amíg a tejszínes töltelék megdermed.
Ha kész, egy pohár száraz fehérborral tálaljuk.


Lepénytészta


20 dkg finomliszt
15 dkg vaj (hűtve, kockára vágva)
1 tojássárgája
csipetnyi só

A lisztet és a sót szitáljuk egy tálba , és morzsoljuk el a vajjal . Robotgépben is készíthető! Adjuk hozzá a tojássárgáját és 2-3 evőkanálnyi vizet. Amikor morzsás állagúra összeállt, szórjuk 2 réteg folpack közé , és sodrófával nyújtsuk vékonyra , ahogyan a zsályás linzernél leírtam. Nem baj, ha nem tökéletes, mert ezután hűtőbe tesszük 20 percre. Miután lehűlt, körformára nyújtjuk és a receptnek megfelelő formában sütjük meg.